Perheyritys

Pikkupuoti Oy – pikkutytön unelmasta suomalainen brändi

Erja Raittinen asui lapsuutensa Keski-Suomessa, Joutsassa. Kuusihenkisen perheen kotitaloa vastapäätä oli Kerttu Onttosen omistama Kotiteollisuusliike Onttonen, joka myi mm. ompelutarvikkeita, lankoja ja tekstiiliä. Jo alle kouluikäisenä perheen toiseksi vanhin lapsi Erja kävi ihailemassa Onttosen liikkeessä lankoja, joka oli käsitöistä kiinnostuneelle tytölle unelmien täyttymys. Nuoresta iästään huolimatta Erja päätti jonakin päivänä ostaa Onttosen yrityksen.

Vuonna 1987 Erja toteutti vuosia aiemmin tekemänsä päätöksen ja osti Kotiteollisuusliike Onttosen. Erja jatkoi liikkeen toimintaa nimellä Lanka- ja Lahjapaikka. Vuonna 1996 Erja vaihtoi yrityksen kommandiittiyhtiöstä osakeyhtiöksi, samalla nimi muuttui Pikkupuoti Erja Raittinen Oy:ksi. Oman liikkeen nimeksi jäi pelkkä Pikkupuoti ja tällä nimellä yrityksen liike toimii edelleen Joutsassa.

Käsistään taitavalle Erjalle ajatus omien tuotteiden valmistamisesta ja myymisestä oli itsestäänselvyys. Ensimmäiset omat tuotteet syntyivät neulomalla. Lisäksi Erja alkoi valmistaa erilaisia painettuja tekstiilejä. Vuonna 1989 Erja kävi ensimmäisen kankaanpainokurssinsa ja 1990 järjesti ensimmäisen näyttelynsä yhdessä anoppinsa Hilkka Raittisen kanssa. Näyttelyn myötä tuotteista kiinnostuivat ensimmäiset jälleenmyyjät ja tuotteiden tukkumyynti alkoi.

Erja alkoi rakentaa selkeitä tuoteperheitä entistä määrätietoisemmin, kävi erilaisia kursseja painotekniikoista ja oma mallisto kasvoi. Vuonna 1990 tuotteiden ompelua alettiin teettää alihankintana Tampereella. Painotyöt oli aloitettu keittiönpöydällä, mutta 90-luvun lopulla tuotannon kasvaessa Erja päätti hankkia tuotannon tehostamista varten painokarusellin, jonka avulla tuotteita saadaan painettua suurempia määriä edelleen käsityönä.

Uusia tuulia, kasvavaa liiketoimintaa

2000-luvun alussa yritys oli mukana osittain EU-rahoitteisessa Central Finland Collection-projektissa, joka tarjosi keskisuomalaisille vaatevalmistajille kehittämis- ja markkinointitukea. Projektin myötä Erja osallistui ensimmäisille isoille muotimessuille Helsingissä ja Saksassa. Tuotteiden kysyntä lähti merkittävään nousuun ja tuotteita alettiin myydä myös ensimmäisen kerran Suomen rajojen ulkopuolella. Samoihin aikoihin Erja solmi sopimuksen vankan kokemuksen omaavan pitkänlinjan myyntiedustajan kanssa. Tämä sopimus on tuonut mukanaan toiminnan laajentumisen kannalta tärkeän tuen sekä kentältä tiedon kuluttajien ja jälleenmyyjien toiveista.

Vuonna 2004 yritys avasi oman verkkokaupan ja alkoi kehittää toimintaansa myös sähköisenmarkkinoinnin kautta. Vuonna 2007 Erjan poika Mikko Raittinen ja puolisonsa Tiina Parhiala aloittivat työskentelyn yrityksessä ja näin ollen ottivat myös enemmän vastuuta yrityksen markkinoinnista. Tradenomiksi valmistunut Mikko ja medianomiksi valmistunut Tiina toivat yritykseen uutta näkökantaa ja edesauttoivat yrityksen uudistumista monilla eri alueilla. Toimialana vaatetusala koki suuria muutoksia ja vaikeuksia, joista huolimatta yrityksen tuotanto kasvoi ja asiakasmäärä lisääntyi.

Vuonna 2012 yrityksessä toteutetun sukupolvenvaihdoksen myötä yritys siirtyi Mikko Raittisen johdettavaksi, Erjan toimiessa yrityksen suunnittelijana. Yritys työllistää 6-10 henkilöä sesongista riippuen. Perheen siskot Maija ja Enni aloittivat yrityksen palveluksessa uudestaan vuonna 2016. Maija kirjoitti yritykselle blogia sekä pyörittää omaa nettikauppaa, jonka valikoima koostuu lähinnä skandinaavisista tuotteista. Enni vastasi yrityksen toimisto- sekä tukkutöistä. Vuonna 2018 Enni siirtyi toisiin tehtäviin, mutta edelleen auttelee ruuhka-aikoina samoin kuin Maija-sisko maailmalta. Mikon isä Veli-Matti on jo vuosia häärinyt yrityksessä ns. talonmiehenä sekä messumyyjänä.

Tuotteiden leikkuu ja ompelu teetetään alihankinta ja tuotteilla on Suomessa noin 200 jälleenmyyjää.

Vuonna 2013 yrityksen tehtaanmyymälä siirtyi Huttulan Teboilin pihapiiriin rakennettuun hirsirakennukseen, jossa se jatkaa toimintaansa yrityksen tehtaanmyymälänä sekä lahja- ja sisustusliikkeenä tarjoten asiakkailleen omien tuotteiden rinnalla myös muiden valmistajien tuotteita. Yritys omistaa edelleen Joutsan keskustan alkuperäisen liiketilan, joka toimii toimisto- ja tuotantotiloina.

Vuonna 2019 yritys vaihtoi nimensä Erja Raittinen Oy:stä Pikkupuoti Oy:ksi.

Menestystekijänä vakaus

Pikkupuoti Oy on nykyisellään tunnettu suomalainen brändi. Muotikaupan liiton vuonna 2013 tehdyssä naisten vaatemerkkien bränditutkimuksessa yritys pärjäsi erinomaisesti saaden kiitosta erityisesti hinta-laatusuhteesta sekä toimitusten täsmällisyydestä. Erja pitää yrityksen yhtenä menestystekijänä vakiintuneita yhteistyökumppaneita, tavarantoimittajia, alihankkijoita ja jälleenmyyjiä.

Yrityksen tuotevalikoimaan kuuluu nykyisellään naisten ja lastenvaatteet sekä sisustustekstiilit. Yritys painaa jokaisen painokuviollisen tuotteen edelleen käsityönä tuote kerrallaan. Käytetyt painovärit ovat kotimaisia ja myrkyttömiä. Yritys tekee omien tuotteiden lisäksi myös alihankintaa muille yrityksille.

Suurin osa yrityksen tuotteissaan käyttämät kankaat valmistetaan tilaustyönä yritykselle, eikä niitä voi tavata muiden valmistajien tuotteissa. Yritys käyttää aina kun se on laadusta tinkimättä mahdollista, suomalaisia tavarantoimittajia ja alihankkijoita. Yritykselle on tärkeää, että se työllistää suoraan tai välillisesti suomalaisia ja sen toiminnan kautta syntyvät verotulot jäävät Suomeen.

Yrityksen tuotannossa painotettavia arvoja ovat kotimaisuuden lisäksi ekologisuus ja korkea laatu. Tuotteille on myönnetty Design from Finland-merkki. Monille yrityksen käyttämistä kankaista on myönnetty Öko-Tex sertifikaatti, joka takaa, että puuvilla on turvallisesti kasvatettu ja käsitelty.

Pikkupuoti Oy:n tuotteita voi ostaa yrityksen verkkokaupasta, Tehtaanmyymälästä sekä jälleenmyyjiltä.

Lähintä jälleenmyyjää voit kysellä sähköpostilla: myynti@pikkupuoti.fi.

Lisäksi yritys on esillä alan tapahtumissa, joita järjestetään ympäri Suomea.